Sociaal huren

Ingevolge een beslissing van de Vlaamse Regering is er sinds 1 juli 2023 in Vlaanderen nog slechts één centrale woonmaatschappij per gemeente/regio.

De verhuuractiviteiten van het Vlaams Woningfonds worden overgenomen door deze woonmaatschappijen. Voor een groot aantal gemeenten is dit reeds gebeurd. Via deze website houden we je op de hoogte van de verdere overdrachten die in 2024 aan de woonmaatschappijen zullen gebeuren.

Gezien de geplande overdrachten zal het Vlaams Woningfonds vanaf 2024 zelf geen
huurwoningen meer toewijzen of kandidaat-huurders inschrijven.

Ben je al huurder van het Vlaams Woningfonds? Maak je geen zorgen. Alle lopende huurovereenkomsten werden/worden overgenomen door de woonmaatschappijen. Als kandidaat-huurder behoud jij je inschrijvingsdatum.

Inschrijven voor een sociale huurwoning gebeurt voortaan online

Inschrijven voor een sociale huurwoning gebeurt vanaf 18 maart 2024 online. Vanaf dan is er in Vlaanderen namelijk één digitaal platform voor alle inschrijvingsdossiers. Je start jouw dossier volledig zelf op, digitaal en veilig. Het Agentschap Wonen in Vlaanderen beheert dit centraal inschrijvingsregister (CIR). Je kan hiervoor vanaf 18 maart terecht op de website https://www.vlaanderen.be/sociaalhuren en jezelf registreren als kandidaat-huurder. Ook alle aanpassingen aan jouw bestaande kandidatendossier dien je via deze website door te voeren.

Je kan je dus niet meer inschrijven bij het Vlaams Woningfonds. Jouw bestaande kandidatuur bij het Vlaams Woningfonds wordt opgenomen in het centraal inschrijvingsregister. Je ontvangt hierover nog een brief  van de woonmaatschappij die werkzaam is in jouw regio.

Heb je hulp nodig of vragen over je inschrijving? Dan kan je terecht bij jouw lokale woonmaatschappij. Dit is de organisatie die verantwoordelijk is voor sociaal wonen in jouw regio. Je vindt de woonmaatschappij in jouw buurt via www.vlaanderen.be/wonen-in-vlaanderen/zoek-een-woonmaatschappij